Zaai en verzorgtips

De zaden.

Het is bijna niet voor te stellen dat uit de kleine zaadjes die je hebt gekregen voor de zonnebloemwedstrijd een metershoge zonnebloem kan groeien. Maar je zult zien dat je met de juiste verzorging een heel eind ( de hoogste?) kan komen. Hierbij geven we je een aantal zaai en kweektips, succes.

Binnen (voor) zaaien.

Zaai de zaden in een potje met liefst met wat zaai en stekgrond. Heb je bij de zaden een grond of zaai tabletten gekregen volg dan de bij gesloten handleiding daarvan op. Plant de zaden ongeveer 2 cm diep. Binnen zaaien kan al vanaf maart.

Het ontkiemen

Zorg er voor dat de aarde vochtig is en blijft en zet ze op een zonnige/warme plek Zonnebloemen hebben nl veel water en zonlicht nodig. Om tot net boven de grond te ontkiemen zal tussen de 3 en 8 dagen nodig zijn.

Buiten zaaien

Zaai pas buiten als er geen vorst meer is. Leg de zaden direct op de plaats waar ze moeten gaan groeien en ongeveer 2 cm diep en een onderlinge afstand van 30-40 cm van elkaar met een laagje aarde er overheen. Scherm ze goed af voor de slakken want die zijn dol op jonge zonnebloemplantjes.

Het groeien / buitenzetten

Als de (binnen gezaaide) zaailingen ongeveer 15 cm hoog zijn kunnen ze buiten op een zonnige plek overgezet worden. Maak de grond liefst mogelijk tot een diepte van 20-30 cm goed los zodat de wortels makkelijk de diepte in kunnen gaanen plaats ze 30-40 uitelkaar. Afbeeldingsbron:

Ondersteunen

Zodra ze ( na 6-8 weken) hoogte van 80-100 cm bereikt hebben dan is ondersteuning wel noodzakelijk. Zet er dan een flinke lange stok naast zodat deze wel even kan blijven staan. Bind de plant losjes aan de stok zodat deze ongehinderd door kan blijven groeien. Maar tegen een muur aanplaatsen is natuurlijk ook mogelijk.

De hoogste ?

Zo hoog als hiernaast op de foto komt maar zelden voor. Maar een hoogte van 2 meter moet zeker lukken maar uitschieters tot wel 4 meter komt regelmatig voor. We wensen je een goede en leerzame wedstrijd toe. Succes!

Zo hoog als hiernaast op de foto komt maar zelden voor. Maar een hoogte van 2 meter moet zeker lukken maar uitschieters tot wel 4 meter komt regelmatig voor. We wensen je een goede en leerzame wedstrijd toe. Succes!

Voer voor de vogels!

Nadat je plezier hebt gehad van het zaaien, verzorgen en het vrolijke aanzicht van de zonnebloem zal de zonnebloem langzaam gaan verwelken. Maar dan worden ze voor de vogels nog aantrekkelijker. Het is een mooi gezicht ze af een aan te zien vliegen maar je kunt de bloem er dan ook afhalen en laten drogen om bv in de winter te dienen als vogelvoer. Gooi ze dus zeker niet weg je doet de vogels er een groot plezier mee.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.